sobota, 27 lutego 2016

KOKOSOWY RYŻ NA MLEKU Z MUSEM CZEKOLADOWYM I CHIA BEZ CUKRU.



Niesamowicie pyszny ryz na slodko. Same naturalne skladniki bez zbednej chemii i cukru. Zdrowo i dietetycznie, a jednak pysznie i niebiansko w ustach :D Idealny przepis dla osob lubiacych slodkie desery, slodycze i oczywiscie czekoladeeeeee :D W sam raz na sniadanie lub podwieczorek. Zjadlam cala miseczke, tak jak i moje dzieci :)


SKLADNIKI:

- okolo 200g ryzu
- okolo 0,5l mleka roslinnego najlepiej choc i zwierzece moze byc jesli ktos uzywa (u mnie sojowo-ryzowe)
- chia 1-2 lyzki
- wiorki kokosowe 1 lyzka
- miod okolo 2 lyzki
- olej kokosowy 2 lyzeczki
- kilka nasionek z laski wanilii lub cukier waniliowy (tylko nie wanilInowy ;) )
- lyzka migdalow
- 1/3 awokado dojrzale
- 1 lyzeczka kakao luba karobu
- 1 banan



Wykonanie.

Ryz ugotowac na mleku z dodatkiem oleju kokosowego, wiorek kokosowych i wanilii. Po ugotowaniu poslodzic miodem (1 lyzka) wedle upodoban smakowych i wsypac chia. Ilosci podaje przyblizone, bo moze bedziecie chcieli ryz bardziej gesty lub mniej.

Teraz bierzemy sie za mus czekoladowy :D Blendujemy razem banana, awokado, kakao, 1 lyzke miodu, migdaly z odrobina mleka w celu rozrzedzenia. Mus powinien miec gladka konsystencje.

Do miseczki dajemy ugotowany ryz i polewamy go musem czekoladowym. Wierzch mozna posypac wiorkkami kokosowymi, chia oraz przyozdobic np. bananem.

SMACZNEGO! :)

Nie zapomnijcie polubic moja strone na FB. Praktycznie codziennie nowe przepisy ---> PAPILIONKA NA FB

 Szeroki wybor superfood mozna znalezc w sklepie internetowym ---> www.sklepagnex.pl


Superfood w Twojej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz