wtorek, 1 grudnia 2015

NALESNIKI PELNOZIARNISTE Z JABLKAMI, CYNAMONEM, MIGDALAMI I GORZKA CZEKOLADA.



Taki maly klimacik przedswiateczny. Musialam przygotowac cos z cynamonem. Nalesniki sa bardzo sycace, wiec mysle, ze wiecej, jak 2 nie zjecie :)

SKLADNIKI:

1. Na ciasto nalesnikowe:
- okolo 400g maki pelnoziarnistej (bo tyle mi sie zostalo)
- okolo 700ml wody
- 1 jajko
- 1 lyzka stewii lub innego slodzidla
- 1 lyzeczka miodu
- 1 lyzeczka oleju kokosowego

2. Na nadzienie:
- jablka (Nie wazylam, ale w sztukach chyba 6 bylo, tylko ze male mialam. W sumie nawet jak bedzie wiecej to lepiej)
- 1 duza lyzka miodu (jak ktos woli slodsze to wiecej)
- cynamon
- posiekane drobno migdaly
- gorzka czekolada


WYKONANIE.
Do miseczki wlac wode i rozbeltane jajko. Dodac stewie, miod i olej. Wymieszac. Wsypac make i wymieszac tak, aby nie bylo grudek. Ja uzywam zawsze trzepaczki. Zostawic na chwilke ciasto. W tym czasie obrac jablka i zetrzec na tarce na duzych oczkach. Dodac odrobine wody oraz cynamn i dusic pod przykryciem przez okolo 10 min, od czasu do czasu mieszajac. Zdjac pokrywke i zostawic jeszcze chwile na kuchence, tak aby odparowac jak najwiecej wody. Dosypac uprazone migdaly i odstawic do wystygniecia. Teraz usmazyc nalesniki na beztluszczowej patelni, ewentualnie na odrobince oleju np. kokosowego. Ja smazylam bez oleju. Do wystudzonych jablek dodajemy miod i mieszamy. Nakladamy jablka na nalesniki, posypujemy czekolada i zawijamy lub skladamy wedle uznania ;) Smacznego! Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz