środa, 4 listopada 2015

Zapiekanka z makaronu pelnoziarnistego z warzywami i mozarella.



Zrobilam szybkie rozeznanie co mam w lodowce i stwierdzilam, ze zas cos musze wyczarowac albo leciec do sklepu tylko po mieso. Jako, ze nie lubie robic malych zakupow, bo wyjscie u mnie to nie wyjscie tylko  wyprawa. Trzeba wyszykowac dzieci i tarabanic sie z wozkiem. Wiec jak mam isc tylko po jedna rzecz to mi sie nie chce. Tak wlasnie powstala zapiekanka z makaronu pelnoziarnistego z warzywami i serem mozarella.

Co bedziemy potrzebowali.
- makaron pelnoziarnisty ze 250g
- marchewki zalezy jakie duze ale tak ze 3-4
- cebule 2
- czosnek 2 zabki
- pol puszki kukurydzy
- ser mozarella (1-2 kulki)
- platki migdalow do posypki
- szczypior
- siemie lniane 1 lyzeczka
- sol
- pieprz
- bazylia
- curry

Wykonanie.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. W czasie jak sie gotuje podsmazamy na patelce cebulke z czosnkiem. Dorzucamy po chwili papryke i na koncu marchewke. Doprawiamy sola, pieprzem i curry. Wsypujemy siemie lniane. Dodajemy odrobine wody  i dusimy jeszcze chwilke az marchewka zrobi sie miekka. Odcedzamy makaron, ktory pewnie juz sie ugotowal i wrzucamy do naczynia zaroodpornego. Na makaron kladziemy warzywka z patelki lacznie z ta niewielka iloscia wody, ktora pozostala. Ukladamy pokrojona w plasterki mozarelle. Posypujemy oregano i platkami migdalow. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do okolo 180 stopni. Zapiekanka jest gotowa gdy ser sie rozpusci i lekko zrumieni czyli okolo 15-20 minut. Wyjmujemy, nakladamy na talerz i posypujemy swiezym pokrojonym szczypiorkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz