poniedziałek, 2 listopada 2015

Tort czekoladowy Angry Birds.


Moze nie jest idealny, ale wyszedl smaczny i co najwazniejsze synek byl przeszczesliwy, gdy zobaczyl ptaszorka :D

Co bedziemy potrzebowali.


1. Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maki
- 1,5 lyzki kakao
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia


2. Masa do przekladania:
- 1 litr smietany 30%
- 30 dkg bialej czekolady (gdyby ktos nie wiedzial 30dkg to 300g :D )
- 20 dkg mlecznej czekolady
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki mleka
- smietanfix opcjonalnie


3. Poncz:
- 3/4 szklanki wrzacej wody
- 2 lyzeczki kakao
- 1 lyzeczka cukru

4. Dekoracja:
 - masa marcepanowa:
  -- czerwona
  -- biala
  -- zolta
  -- barwniki spozywcze gdy nie znajdziemy kolorowych mas marcepanowych wtedy zabarwimy biala
- brazowy mazak cukrowy do dekoracji
- platki czekoladowe do posypki
- srebrne kuleczki

Wykonanie.

Biszkopta i dekoracje Angry Birds przygotowalam dzien przed urodzinami, a calego torta wykonywalam rano w dniu urodzin.

- Biszkopt -

Ubic bialka na sztywna piane. Dodac cukier, zoltka i wymieszac lyzka. Nastepnie dodac make, kakao i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszac i wylac do wysmarowanej tortownicy u mnie 26cm srednicy. Wlozyc do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec okolo 25 minut. Jesli nie chcemy aby boszkopt byl zapadniety to po wyjeciu go z piekarnika stawiamy dnem do gory i tak niech stygnie. Pozniej przekroic go nalezy na 3 czesci.

- Masa -

Beda 2 masy wiec szykujemy 2 miseczki. Do jednej dodajemy pokruszona drobno biala czekolade i zalewamy polowa goracego mleka. Mieszamy aby sie rozpuscila i zostawiamy do ostygniecia. Do drugiejmiseczki dodajemy tak samo podrobiona mocno czekolade mleczna i gorzka (ja zawsze tarkuje) z zalewamy pozostala iloscia mleka rowniez goracego, rozpuszczamy, mieszamy i zostawiamy do ostygniecia. Teraz w trzeciej miseczce ubijamy 250ml smietany. Ja dodalam jeszcze smietanfix. Po ubiciu wlewamy do bialej czekolady i mieszamy by sie ladnie skladniki polaczyly.
To samo robimy z pozostala iloscia smietany. 250ml miksujemy i dodajemy do miseczki z ciemnymi czekoladami. Mieszamy i gotowe.

- Przekladanie torta - 

 Spod torta nasaczamy ponczem. Nakladamy mase z bialej czekolady i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy ciemna masa czekoladowa i nakladamy na to trzeci biszkopt. Nasaczamy ponczemy. Nakladamy na to ciensza warstwe balej masy. Nastepnie calosc pokrywamy ciemna masa lacznie z bokami. Chowamy do lodowki aby go zmrozic. Ja swoj schowalam do zamrazarki aby szybciej poszlo. Jak masa na wierzchu lekko stwardniala to wyjelam i wzielam sie za przyozdobienie. Zostanie pewnie troche masy do tortu, wiec tez mozna z niej zrobic jakies ozdobki na gorze.  O Angry Birds nie mowie, bo to juz wedle gustu przeciez kazdy dekoruje ;)

I jakas nutka na dzisiaj. Hmm.... O moze BT. Dawno tego nie sluchalam :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz