piątek, 13 listopada 2015

KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Z KUKURYDZA I RYZEM.

Dzisiaj przyszla pora na krewecie, ulubione morskie stworki mojego meza :) Przygotowalam je w sosie paprykowo-pomidorowym, ktory nie jest zageszczany zadnymi zbednymi dodatkami, typu zasmazki czy maka. Mysle, ze danie zasmakuje kazdemu, kto po prostu lubuje sie w owocach morza.



Co bedziemy potrzebowali?

- krewetki (ja mialam mrozone)
- papryka czerwona
- 4 pomidory lub puszka pomidorow
- 2 duze cebule
- 4 zabki czosnku
- ryz
- olej ( w moim przypadku oliwa z oliwek)
- pol puszki kukurydzy
- 1 lyzka jogurtu naturalnego
- lubczyk
- slodka papryka
- pieprz
- sol
- bazylia
- natka pietruszki
- stewia (lub cukier)


Wykonanie.

--- Sos.
Do garnuszka  dajemy pokrojone pomidory, papryke, cebule i przecisniete przez praske 3 zabki czosnku, 1 lyzke oliwy. Zalewamy szklanka wody i gotujemy do miekkosci, doprawiajac sola, odrobina pieprzu, slodka papryka, lubczykiem, i odrobine stewia. Gdy zostaje zbyt duzo wody to ja odparowujemy. Nie moze byc jej zbyt duzo, zeby sos nie byl rzadki. Gdy warzywka sie ugotuja i nieco przestygna dodajemy lyzke jogurtu i posiekana natke pietruszki. Calosc blendujemy. Wrzucamy kukurydze i mamy gotowy sosik.





--- Ryz.
Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Chyba nie musze tlumaczyc jak to sie dokladnie robi :D Jak ktos nie wiem, to niech zerknie na opakowanie :D

--- Krewetki.
 Na patelnie dajemy ze 2 lyzki oleiwy. Wrzcamy rozmrozone krewecie. Odrobine doprawiamy je sola i wrzcamy przecisniety przez praske 1 zabek czosnku. Krewetki sa gotowe jak sie ladnie pozamykaja w takie koleczka, jak na zdjeciu ponizej.


Na talerz dajemy ugotowany ryz. Kladziemy kilka krewetek i polewamy sosem. Mozna calosc jeszcze posypac posiekana natka pietruszki. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz