czwartek, 22 października 2015

Soczyste, pieczone udka z kurczaka.

Tak wiem udka nie sa najzdrowsza czescia kurczaka, ale je uwielbiam i lepsze to rozwiazanie niz zjesc tlusty karczek wieprzowy :) Danie to czesto u mnie gosci i zawsze wychodzi smakowite. No raz nie wyszlo, jak w pospiechu zapomnialam dodac soli :D

Co bedziemy potrzebowali?
To ze udka z kurczaka to chyba nie musze pisac ;) Tak z 6 szt. najlepiej moga byc i 4.






Skladniki na zalewe (ja zawsze daje na oko, ale postaram sie podac przyblizone ilosci):


- woda 200-250ml
- oliwa z oliwek 2 lyzki
- cebula1 duza
- czosnek 3 zabki
- sol 1 lyzeczka
- miod
1 duza lyzka
- curry pol lyzeczki
- kurkuma pol lyzeczki
- pieprz czarny maksymalnie pol lyzeczki (zalezy jak ostre potrawy lubimy)
- ostra papryka tez maksymalnie pol lyzeczki (zalezy jak ostre potrawy lubimy)
- slodka papryka 1 kopiasta lyzeczka
- tymianek pol lyzeczki
- oregano 1 plaska lyzeczka
- bazylia 1 plaska lyzeczka

To tak orientacyjnie. Kazdy sam powinien sobie doprawic wedle uznania ;)



Wykonanie.
 
Do miseczki wlewamy wode z oliwa i wsypujemy wszystkie skladniki.


Dodajemy miod...

... i pokrojona cebule z przecisnietym przez praske czosnkiem.


Mieszamy. Trudne co? :)


Wkladamy udka do torebki do pieczenia i zalewamy zalewa. 


Zawiazujemy. Obracamy udka w worku, zeby sie jeszcze cale obtoczyly zalewa. Wkladamy do naczynia zaroodpornego bez przykrywania.


Wkladamy do piekarnika. Nastawiamy go na okolo 200 stopni. Ja wlaczalam bez termoobiegu. I tak pieczemy przez 1 godzinke. Po godzinie wyjemujemy udka z worka i wkladamy znowu do piekarnika aby udka sie zrumienily. Ja pieklam jeszcze pol godziny, bo lubie jak skorka jest mocno zrumieniona. Jak ktos woli mniej, to piecze krocej gdzies z 15 min. Udka wychodza bardzo mieciutkie i soczyste. U nas w domciu zawsze ekspresem znikaja. Dzis podalam je z ziemniaczkami z koperkiem i do tego mizeria zrobiona na bazie jogurtu naturalnego. SMACZNEGO!







 I jeszcze moze jakas nutka do posluchania w trakcie gotowania ;) Moze Sunlounger - Talk to me.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz