czwartek, 29 października 2015

Leczo z indykiem i kasza jaglana.

Leczo bardzo czesto gosci u mnie na stole. Tym razem przygotowalam je z indykiem i kasza jaglana. Inne opcje to np. z ryzem i cycuchem z kurczaka. Uwielbiam ten smak. Mozna najesc sie do syta, a ze zawiera bardzo duzo warzyw, a miesa jest w sumie niewielka ilosc to jest jest niskokaloryczne. Ostatnio znajomy zalapal sie na moje leczo i stwierdzil, ze jest pyszne. Nie ma co przydziobal ;)


Co bedziemy potrzebowali?

- piers z indyka zapomnialam zwazyc wiec nie powiem wagowo ile, ale mialam taki plat wielkosci    rozlozonej dloni o grubosci okolo 3cm
- 3 cukinie
- 2 papryki (u mnie zolta i czerwona ale moga byc dowolne, ewentualnie zielona ale jedna)
- ze 3 marchewki
- 2 pietruszki

- 2 cebule
- 3 zabki czosnku
- nac pietruszki
- pomidory w puszce
- siemie lniane jedna kopiasta lyzka lub 2 plaskie (jak ktos nie ma moze pominac)
- nasionka chia jedna lyzka (jak ktos ni ema moze pominac)
- oliwa z oliwek 2-3 lyzki
- kasza jaglana 4 lyzki kopiaste 
- sol nie bede mowc ile bo kazdy ma swoj smak 
- ziele angielskie 3-4szt. 
- liscie laurowe 2 szt. 
- slodka papryka kopiasta lyzeczka 
- ostra papryka szczypta 
- pieprz tez malutka szczypta 
-  bazylia plaska lyzeczka 
- oregano plaska lyzeczka 
- lubczyk ja dodalam swiezego pokrojonego drobno lyzeczke
- stevia/cukier dla poprawy smaku odrobinka

Wykonanie.

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczke. Ja nie podsmazam na patelce. Do garnka dodaje oliwe i na podgrzana wrzucam cebulke, czosnek przecisniety przez praske i chwilke smaze. Dorzucam pokrojona piers z indyka i chwilke jeszcze smaze.


Nastepnie dorzucam papryke, marchewke i pietruszke i zalewam woda.


Wrzucam wszystkie przyprawy razem z siemieniem i chia. Przykrywam i gotuje.



Gdy juz marchewka z pietrusza zaczynaja sie robic miekkie wlewam puszke pomidorow drobno pokrojonych (jesli ktos ma cale to rozdziabdziac je lyzka), przeplukana woda kasze jaglana i dorzucam pokrojona cukinie. Pilnowac aby wody nie bylo zbyt malo. W miare potrzeby uzupelniac, bo jak wiadomo kasza jaglana wode bedzie wciagala. Czesto mieszac, aby nie przywarlo do garnka.


 Gdy wszystko bedzie juz miekkie i kasza jaglana sie ugotuje to doprawic jeszcze w miare potrzeby sola i stewia/cukrem. Dosypac natke pietruszki i mozna wcinac. SMACZNEGO!


I nutka na dzisiaj ''Fall to Pieces''








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz